Kedves vérvegán barátunk,
Hátha értesz a jó szóból:

1. A szimpatikus Diegó a Jégkorszakból, vagy egy héten belül megzabálja az egyik nagyon cuki, bundás kis barátját, vagy éhen döglik.

2. Vagy a legközelebbi gleccseren elérhető klinikán mesterséges táplálást kér. Kérdés, hogy ezt az ellátást fizeti-e Diego társadalombiztosítása.

3. Ugyanez vonatkozik Bagirára, Simbára, Akelára, csak pálmafás helyen.

4. Ha eljutottunk idáig és eljátszunk a gondolattal, miszerint a Disney filmek etológiai szempontból nem teljesen tűpontosak, akkor a húsevők körét bátran terjesszük ki Morzsira és Cirmire.

5. Morzsi és Cirmi nem akarnak jobb emberek lenni, nincs benne az első egymillió törekvésükben, hogy megóvják a karmájukat, egyszerűen vagy megeszik azt a vegán sz@rt, amit eléjük teszel, vagy megdöglenek.

6. Ha tényleg annyira szereted az állatodat és minden lépésedet ez irányítja, akkor legalább azt a szerencsétlen, családtagodként befogadott lényt tedd boldoggá és baromian nem kellene szabad kézzel, nagy ráfordítással megnyomorítanod őket.

7. Ha hosszú évek után kísérletképpen normális állateledelt adsz nekik és attól megbetegednek, akkor ne gyere büszkén naugyézni a facebookra, mert az csak egyet jelent: Már súlyos (vélhetően visszafordíthatatlan) egészségkárosodást idéztél elő bennük.

8. Végtelenül szimpatikus törekvés a környezetvédelem, de hagymázas elképzelésed arról, hogy létezéseddel nulla ártalmat okozz az élővilágnak, állatoknak, az tudatlanságból fakadó sületlenséghalmaz.

9. Virágzó iparág épült a kiszolgálásodra, és a csomagoláson belül lehet, olyan terméket találsz (nem, mert lehetetlen) , ami direktben nem követelt állati életet, de a csillivilli flakon gyártása, töltése, szállítása, és maga a tartalom megszületése, – a dolgok működésének objektív körülményei okán- , teljesen kizárttá teszi, hogy ez igaz legyen. Pl. a piacra mostanában bevezetett, új, vegán termékekkel teli konténert szállító kamion haladása közben nagyjából 200 méterenként öl meg élőlényt, csökkenti az életteret, gyilkolja a környezetet mérhetően. (Mert csak ezeket a színpadias túlzásokat érted.)

10. A legnagyobb lelki nyugalommal kiterjesztheted ezt mindenre. Fűtött lakásod léte nettó atombomba a természetnek (aránytévesztéseidre utalok megint, pl. az áldozatos gilisztamentésben), a pamutruhád gyártása közben termelődött vegyi anyag ott úszkál India élővizeiben, stb.

11. Ha barlangban laksz, és hántolt fenyőkéreggel beborítva véded a csupasz tested momentán a hidegtől, mert nyilván nem fűtesz fával (na az tényleg iszonyú káros) akkor vedd úgy, hogy nem szóltam.

12. Csakhogy, ha a budapesti milliónyi ember megvilágosodva vissza szeretne térni a természetbe, nyílt szívvel szembeszállva a XXI. század fogyasztói társadalom erkölcstelen modelljével és átköltözne a ligetes a budai erdőkbe, akkor nagyjából márciusra lenne a helyén pár hektár emberürülék, törmelék és nyomokban gallyak.

13. Igen: ez az új vegán divat eszelősen felpörgette az ezt kiszolgáló ágazatot. Természetesen minden csatolt elem nagyobb kapacitást vár el a gyártóktól. Új szeméttel, új energiaforrásokkal, területi terjeszkedéssel. Nem, ettől k@vára nem nyalja meg a természet mind a 10 ujját. Sőt. Például ettől válik ez a vegán dolog gyomorforgató szenteskedéssé.

14. Valójában a természetnek kizárólag az tenne jót, ha nem léteznél, ha jutazsákban eltemetnének, hogy az ásványi anyagokat testedből visszakapja az élővilág. Igen, a törekvéseid alapján, ha saját együgyű szentbeszédeidnek szeretnél megfelelni, akkor ezt kéne tenned.

15. Állandó, soha nem lankadó fegyelmezettséggel és alapvető hozzáértéssel lehetséges a gyermekedet vegán életmóddal egészséges felnőtté táplálnod. Ennek marha kicsi a sansza, ha életszerűen nézünk egy random csütörtököt egy normális ember életében, munkával, teendőkkel, minden nyűggel, időhiánnyal… de legyen: lehetséges. De mániás fixációd létezése, az, hogy gyakorlatilag teljesen kizárod az életből a legegyszerűbb hétköznapi cselekvés spontán és természetes végrehajtását, mert minden fiszf@sz dolognál muszáj azon pörögnöd, hogy belehal-e ebbe egy cserebogár, na, az pszichológiailag alapvetően alkalmatlanná tesz arra, hogy egészséges lelkű gyereket nevelj.

Nem az a baj veled, hogy agresszív vagy olyan emberekkel, akik nem osztják nézeteidet, mert tovább lehet görgetni hőbörgésed. Pláne nem az a baj, hogy mit eszel, vagy mit nem eszel. Pl. a hús kerülése, az állatkísérletek ellenzése, stb. tök szimpatikus dolog.
Az a baj, hogy túltolod. És mivel túltolod, ezért (mint minden szélsőséges), ártasz az környezetvédelem, állatvédelem ügyének. Tartsd be a tíz pontot, átküldöm, ha akarod, hallasd a szavad értelmesen egy jobb világért (lépj fel adekvátan pl. a szívószálak használata, vagy bármi apróság ellen) és sokkal többet használsz a világnak, ami most nagyon kellene.

/Palankai Mariann/

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter