Miért ne posztolj régenmindenjobbvolt témakörből maifiatalokos tartalmakat?

1. A fiatal generáció nem nettó üresfejű, nyámnyila alakokból áll, ahogy a Deák utca 42.-ből látod. A te generációd sem hozzád hasonló ostoba, bigott barmok gyülekezete, pedig sajnos engem is megkísért miattad ez a vélemény.

2. Ha ne adj isten mégis így lenne, az nettó a te generációd hibája. Ti vagytok a szüleik, nagyszüleik.

3. Mi, akik a 80-as, 90-es években voltunk fiatalok, szerintem nagyon-nagyon mélyen kussoljunk a mai hajdivat kapcsán. Örüljünk a szerencsénknek, hogy a gyerek nem találta még meg azt a fotót rólunk, amin boldogan pózolunk egy vállalhatatlan madárfészekkel a fejünkön. A 60-70-es évek generációjának pláne vaj van a fején. Szinte szó szerint.

4. Lehet, hogy a zalai zsákfalukban nem volt szokás haspólóban, picsányi szoknyában, neccharisnyában, válltöméses alpakka öltönyben, szegecses nyakpántban, fenékbe bevágó-derékban elkötött nadrágban, a kulcscsontodig felpócolt melleket villantó felsőben utcára menni, de te tényleg nem jártál 10 ezer főnyi lakosságot meghaladó településen 1980 és 2000 között?

5. Nem, nem keféltek össze-vissza akkoriban, hanem illedelmesen udvarolgattak kezükben egy szál rózsával, verseket írtak, és a teljes nihilbe torkolló házibulik létezése egy rosszindulatú, liberális urban legend. No igen.

6. A kétezres évek előtt valójában nem a sokkal erősebb jellem és értékközpontú gondolkodás eredményezte a mobileszközök használatának mellőzését, hanem az okostelefonok jelentősen korlátozott elérhetősége.

7. A digitális világban nagyjából tizedére csökkent az információ elérésének ideje. Ezeket a lehetőségeket használhatod arra, hogy a mindenegyben.hu-t, vagy a NASA legújabb felfedezéseit olvasod. A számok azt mutatják, hogy a fiatal generáció többet használja minőségi tartalom elérésére az internetet, mint a te korosztályod. Értem, hogy szerinted az a kölyökkutyusos, igazbarátságos GIF, amit az előbb megosztottál, inkább előreviszi a világot, de valójában nem.

8. Szintén csökkent egymás, illetve a segítség elérésének ideje. Tényleg sajnálod, hogy már nincs az, hogy néha órákba telt, mire egy vezetékes telefonnal nem rendelkező barátodhoz elvillamosoztál és aztán ő vagy otthon volt vagy nem? Tényleg sajnálod, hogy bajban percek alatt segítséget kapsz, ha telefonoddal a kezedben kerülsz vészhelyzetbe a vad, üres éjszakai sztyeppén? (Nem a magyar egészségügy intézményétől persze, de itt tilos politizálni.)

9. Nem, nem futottunk ennyire a pénz után. Ugyanis nagyjából egy Zsiguli, egy színes TV, és egy telek volt max elérhető, ha meggebedsz is. Ugyanakkor irigykedve néztük a gazdag eneszkásokat, akikről akkor még nem sejtettük, hogy a kapitalizmusbeli életük mit is jelent számukra pontosan a menőn villogó cuccokon felül.

10. Sírva könyörgök, ne csináljunk már úgy, mintha a piros címkés Levi’s farmer, a fehér Adidas cipő, és a kvarcóra nem a mai kor iPhone-jának, Nike-jának felelne meg.

11. Egy percet adózzunk csak a harmincas években monoton leribancozott nagyanyádnak, dédanyádnak, aki a gramofonon lógott, festette a körmét és ajkait, mint egy fürdős kurva, nadrágot hordott, mint egy férfi, bokáit közszemlére téve kellette magát a térdeit alig takaró ruháiban és éjszakákon keresztül nyomta a foxtrottot, olyan helyeken, ahol idegen férfiak is megszólíthattak nőket. És szépanyád szerint: hova jut így a világ?

12. Tökre sajnálom, hogy nem csókolóztál szenvedélyesen buszon fiatal korodban. Ha ez tényleg igaz, akkor az valóban pótolhatatlan veszteség.

13. Elég irritáló, ahogy a fiatalok a megállóban viháncolnak, semmiségekről beszélnek, ahelyett, hogy szépen KöMal lapokat töltögetnének, Háború és békét olvasgatnának, vagy legalább a felsőtestüket erősíthetnék a busz érkezése alatti holtidőben.

14. Nagyjából hány fiatalnak a számítógépére telepítettél kémkamerát, amivel nyomon követheted a tanulásra, önművelésre fordított idejének arányait?

15. Igen, a fiatalok egy része egész nap agyatlanságokat tol a közösségi média felületein. De ez nem korfüggő. Gondolj magadra például.

16. Pont te voltál az, aki a hetvenes-nyolcvanas években azt szajkóztad, hogy a csajok a mercédeszes butikosokra hajtanak. Egyrészt ne csinálj úgy, mintha fundamentális különbség lenne, hogy a jelenidős állításodból kimarad a „butikos” kifejezés, a szakma elévülése okán. Másrészt nem, nem a nők általában. Csak hát mindig könnyebb volt neked ezzel magyarázni, miért nem áll veled szóba egy csomó nő.

17. Szerintem nézőpont és távirányító-használat kérdése, hogy a kultúrszemét ömlik-e ránk, vagy gyakorlatilag és nagyságrendileg 10 tudományos ismeretterjesztő csatorna érhető-e el, szinte ingyen a nap 24 órájában, a múltszázadi nullához képest.

18. Igen, sajnos az emberek, köztük a fiatalok egy része elképesztő tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot… Mert nem okosak. Itt vagy például te.

19. Mindig voltak és lesznek régi vágású emberek, akik hagyományos értékekben hisznek, és ezek szerint élik az életüket. Ez tök jó. Ha ilyen ember vagy, és volt szerencséd a múlt század végén ezen elvek szerinti mikrokörnyezetben élni, az szuper, de ne hazudjunk magunknak egy MTV és David Bowie nélküli akkori világot.

20. Te tényleg visszasírod azokat az időket, amikor a szocializmus munkahelyein és közéletében megengedhetetlen volt a kicsit is extrém külső? Tényleg visszasírod az egységsugarú szovjetemberséget? Azt gondolod, hogy az emberiségre veszélyesek a metroszexuális, homoszexuális polgáraink? Hogy veszélyben a haza, mert pár csaj testépítő, vagy a karrierjén fáradozik?

Megnyugtatlak, ez az ország a legjobb úton halad vágyaid felé.

/Mariann Palankai/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter