Miért ne posztolj régenmindenjobbvolt témakörben igaziférfis tartalmakat?

1. Attól, hogy ültél már egyszer lovon, rendszeresen labdázol a gyerekkel medencében, és gimnáziumi éveid alatt párbajtőröztél egy ideig, attól még valójában nem vagy nyers erőtől duzzadó viking harcos, aki bárddal a kezében dacol az elemekkel. Gondolj csak arra, hogyan ment a karácsonyfa talpba történő beillesztése idén.

2. Az általad idealizált XIX. századi parasztember életének egyetlen napját sem tudnád végigcsinálni anélkül, hogy estére ne Diclofenac tapaszért visítanál.

3. Az általad idealizált parasztemberi lét a legkisebb elemében sem hasonlít a Korda fivérek édesbús giccseire. Sokkal ritkábban kaszáltak vidáman, ropogósra vasalt gyolcsingben, vonósnégyessel kísért műdalok ritmusára, mint gondolnád.

4. Akkoriban minden szempontból kiszolgáltatott életet éltek, a betegség fizikailag és egzisztenciálisan egyaránt a véget jelentette, és bizony gyakran éheztek. Ez az éhezés nem azonos azzal, amikor a Tescóban napokig nem lehet a kedvenc márkájú tejfölödet beszerezni.

5. Gondolj úgy a nehézségekkel, a kemény helyzetekkel való megküzdés férfimódjára, hogy morgás nélkül tűröd az ügyfélszolgálat várakoztató zenéjét, holott több mint egy órája nincsen internetkapcsolat az utcátokban.

6. Az emberpróbáló időkben hősként viselkedő, egy hölgy becsületéért az életét is eldobni kész férfiakra gondolj akkor is, amikor egy szemüveges negyvenes nő ügyetlenül bevág eléd, és fékezésre kényszerülsz amiatt az ostoba agyatlan ribanc miatt.

7. De nagyon szép dolog, ha az ajtóban előre engedsz nőket, és kezicsókolommal, hangosan köszönsz, és egyéb nulla erőfeszítést igénylő bornírt gesztusokat gyakorolsz feléjük. (Most nem viccelek.)

8. Lehet, hogy azok közé tartozol, akik egész életüket harcművészetekben történő jártasságok megszerzésére és testi erejük fejlesztésére fordították, és ez igen dicséretes hobbi, ám nem valószínű, hogy még egyszer eljön az az idő, amikor a GDP legnagyobb részét a szomszéd falu lekaszabolásával és kifosztásával termeljük meg. Valószínűbb, hogy technikai, technológiai fejlesztések fogják a legnagyobb társadalmi/gazdasági értéket teremteni a jövőben is, de értelek, szar lehet, hogy nyikhaj mérnökök járnak Audikkal, miközben te bárkinek be tudnád verni a pofáját, de ezt ma nem fizetik meg.

9. Azok a melgibzonos filmek is nagyon jók, melyekben igazi háborús hősöket látunk. Nem állítom, hogy a mai hadviselés keretei között kizárt, hogy egy igazán tiszteletreméltó tettet vigyen valaki végbe, de a hősi halottak 99,9%-át csakúgy lepuffantották lesből, és a medál csak arra szolgál, hogy a szülők ne csináljanak nagy cirkuszt.

10. Valóban léteznek elitalakulatok, amelyekbe csak bekerülni is már dicsőség. Ezek az elitalakulatok nem hogy rosszabb személyi állománnyal rendelkeznének és csökkenne a számuk a régenmindenjobbvolthoz képest, hanem (valószínű) egy 20-40 évvel ezelőtti sikeres teszteredménnyel be se lehetne jutni közéjük ma takarítónak se.

11. Én nem tudom, hol éltél a kötelező sorkatonaság idejében, de ha valóban volt olyan ismerősöd (te), aki a haza védelmében, az imperialisták ellen önként vonult be, az nem lehetett a legfényesebb körte a csillárban (igen, te).

12. A kötelező sorkatonaság arról szólt, hogy bármekkora büdös paraszt is volt valaki, ha eggyel több csillag volt a váll-lapján, értelmetlenül csicskáztathatott másokat. Remekül meg lehetett tanulni ezen keretek között, hogy a nemzeti össztermék nagyjából 20%-ának ráfordításából meg lehet akadályozni, hogy az éj leple alatt pár kapitalista kém betörjön a laktanyába, hogy bizonytalan működőképességű, a sajátjaihoz képest 20 éve elavult kézifegyvert zsákmányoljon.

13. Sajnálom, hogy így kell megtudnod: technikailag nem edzették őket, hanem elfárasztották. Technikailag nem keménységre neveltek, hanem megalkuvó túlélésre. Nem valamiféle tudást adtak, hanem elraboltak egy-két értelmesen is eltölthető évet tőlük.

14. Ha csak azért, mert téged irtózatosan megszívattak fiatal korodban a sorkatonasággal, azt szeretnéd, hogy nekik is legyen szar, az részben gonosz, részben beteg álláspont. Döntsd el te a kettő százalékarányát, nem akarok beleszólni.

15. Sajnos szembe kell nézned azzal a ténnyel, hogy lényegesen többen sportolnak ma rendszeresen, mint régenmindenjobbvoltkor.

16. Sajnálom, hogy a vonzó, izmos, edzőtermekbe, sportcentrumokba járó férfiak irritálnak, és te a kapálással szerzett testi erőt preferálnád. Tuti, hogy a múltban egyszer a tűz mellett ülve két öreg arról beszélgetett, milyen puhányok ezek a hajítófával vadászó mai fiatalok, bezzeg egy igazi férfi pattintott kőlándzsát használ. Hova jut a világ?

17. Próbáld meg eldönteni végre, hogy a vonzó, izmos, edzőtermekbe és sportcentrumokba járó férfiak, vagy a nyeszlettek és kövérek irritálnak-e jobban.

18. Nem azért nem találsz „igazi nő”-t mert nem létezik, hanem azért, mert az Audissal jár. No nem a pénze miatt, hanem mert az iskolázott, művelt, szórakoztató, szexi a sikerességtől, és egyenrangú partnerként tekint a nőre.

19. Az a nő meg, aki nettó a medence miatt jár a másik fajta pénzes Audissal, az meg a zsák meg a foltja. Ne irigyeld, megérdemlik egymást.

20. Valóban könnyebb lenne neked, ha nulla jogú, nulla mozgásterű, nulla önrendelkezésű, nulla egzisztencia-víziójú nőkből állna a társadalom jó része, mert akkor elég lenne, ha az apját rávennéd, hogy adja hozzád, aztán a többi menne, mint a karikacsapás.

Valójában én sem látok más esélyt a becsajozásodra.

/Mariann Palankai/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter