Így karácsonykor, szeretné az ember jobbá tenni a világot, ezért nettó debil módon, még egyszer nekiveselkedem, hátha egy, csak egyetlen egy tard elgondolkodik:

1. Kedves Vegán Barátaim, bármilyen oravecznórás kreténségeket gondoltok az élővilágról, ez csak addig a pontig cuki, – olyféleképpen, mint amikor egy makimajom napszemüveget tesz a fejére -, amíg funkcionális faszságból nem kínzol állatokat. A Jégkorszak c. dokumentumfilmből Diego, a szimpatikus kardfogú tigris, kb. a film felénél éhen döglött volna a valóságban, ha fülbemászó kuplékra táncolt volna a vadmalacokkal (ezt a részét majd legközelebb magyaráznám el, miért fikció, mert most egyszerre túl sok lenne az info) , ahelyett hogy jól felzabálta volna őket. Jó lenne ezt saját húsevő pet esetében is szem előtt tartani.

2. Hogy továbbra is a tudományos ismeretterjesztő filmek világában maradjuk: Kedves ezotard barátaink: Tia Dalma, a Karib tenger kalózaiból, nem a ciónirigységből félreállított sikeres gyógyító archetípusa, noha a forgatókönyv sodró lendületének hatására (ha az illető egy alacsony képeségű 5 éves) valóban hihetőnek tűnik, hogy palackozott tengeri homokkal távol lehet tartani magunktól a halált, és némi, megfelelő napszakban felhasznált kecskevér és halandzsabeszéd, szinte mindent orvosol. Az összes téveszmédet , citromléstül, energizáló kristályostól, stb, szintén fasza kis kardozós, középkorban játszódó kalandregénybe lehetne illeszteni, (mondjuk Bradley Cooperrel a főszerepben) de nincs azokban a gyógymódokban semmi több potenciál.

3. Apropó filmek: Kedves konteós barátaink, a Man in blacket nem kiugrott NASA-sok alkották igazságszérum hatása alatt. Az egészből csak annyi igaz, hogy Denis Rodman földönkívüli.

4. Kedves oltásellenes anyukák, az egész úgy kezdődött nálatok, hogy a sors (most ne boncolgassuk) igazságos, vagy igazságtalan szeszélye következtében, elvesztettétek a nőies, önmegvalósító, szexuális, intellektuális, társadalmi, önkifejező, ambiciózus funkcióitokat, motivációtokat és énetek, életetek értelmét leszűkítettétek az anyaságra. Ennek egyenes ági leszármazottja a paramamiság, ami az elmulasztott tanulmányokkal megfűszerezve, nyílegyenesen az oltásellenességhez vezetett. Szar ebbe így belegondolni, és ilyenkor az első reakció a düh, a tagadás, de gyógyuláshoz vezető út első lépése, a problémákkal és a valósággal történő szembenézés. Másrészt Andrew Wakefield csak egy paraszthajszállal nagyobb kaliberű csaló, mint az a csávó, aki márkás serpenyőket kíván eladni neked a Tesco parkolójában.

5. Apropó serpenyőárus csalók: Kedves szabópéteres barátaink, a világ tele van jóbeszédű szélhámosokkal, akik nem létező ingatlan-beruházásokat, távoli szigeten tartott fake gigapartyt, vagy multilevel piramisjátékot ad el nektek. A fogyasztó csodakapszula és a higgymagadban bullsit között csak annyi a különbség, hogy ez utóbbiban, még a fáradságot sem vette senki, hogy mutatós, préselt tablettákat küldjön neked postafordultával. Igaz, önbizalmat vehetsz tőle, de ha nála vásárolsz, az kb. olyan, mint száraz kenyér kilójáért ezreket adni.

6. Kedves Laposföldes barátaink, nyilván nem fogok azzal jönni, hogy a migránsok egyik-másik ük-ük-ükapja, elképesztően, kilométer pontossággal kiszámolta a Föld kerületét, mert az depláne lenne számotokra. De három dolog azért adódik, amire felhívnám a figyelmeteket. Az első, hogy szemre bármilyen meggyőző a Kossuth utca tűpontos egyenessége, a Föld kurva nagy. Még Székesfehérvárnál is nagyobb, pedig azon majdnem egy óra keresztülhajtani. A másik, hogy egy ügyes kezű villanyszerelő, a Félkegyelműek Univerzumán kívül nem számít tudósnak. Jómagam például, kiváló érzékkel tervezek lakótérbe ülőgarnitúrát, ám ódzkodnék Manhattan belvárosában felhőkarcolót tervezni. A harmadik, hogy nem szégyen hülyének lenni, de erre büszke lenni már az.

7. Kedves tudománytagadó barátaink, őszintén sajnálom, hogy nyilvánvalóan rengeteg megaláztatás ért titeket már zsenge korotoktól értelmi képességeitek és tanulmányi deficitjeitek okán. Elsőre jó tervnek tűnik a spanjaitokkal a facebookon bandázva viszontgyűlölni az okosokat és produktumaikat, de igazából azt csak azt éritek el, hogy a hülyeség immár neonfénnyel világít messzire a homlokotokon, pedig szemérmesen lapítva ez akár percekre is palástolható lenne a veletek való interakció során.

8. Kedves fotelnáci barátaink, még mindig összecsúszva leledzik bennetek a „zsicó” és a sikeres és/vagy tanult ember fogalma. Egy Woody Alen írást idéznék: Régebben alacsonyabb-rendűségi érzésem volt, de egy pszichológus sokat segített azzal, hogy elmagyarázta, ennek oka, hogy alacsonyabb-rendű vagyok. A nők körében ismert egy axióma: Ha elsminkeled az arcodon a pattanást, akkor lesz az arcodon egy pattanás, amit láthatóan el szerettél volna sminkelni. Igen, te is annak nézel ki, ami vagy: Az alacsonyabb-rendűségi érzésed (hm) miatt zsicózó pöcsnek.

Békés, boldog, kegyelemmel teljes karácsonyt kívánok.

/Mariann Palankai/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter